De ce sa faci upgrade la solutia ERP detinuta?

Cand vorbim despre lumea Enterprise Resource Planning (ERP), explicam implementarea unei solutii de multe ori ca fiind similara procesului de constructie a unei case – incepe cu o baza solida, la care se adauga optiuni, etc. Daca ar fi asa, upgrade-urile de ERP ar corespunde adaugarii unor ferestre sau aplicatii mai eficiente, crearea unei infrastructuri pentru o „casa inteligenta” sau minimizarea costurilor adiacente viitoare.

In timp ce exista, de asemenea, unele beneficii intangibile si oportunitati suplimentare acordate unei afaceri prin intermediul unui proiect de upgrade, ma voi concentra acum, mai mult, pe beneficiile tangibile.

Pentru a evidentia mai bine aceste avantaje, o sa le impart in patru domenii:
• eficienta
• caracteristici
• compatibilitate
• suportabilitate

  1. Eficienta

Actualizarea solutiei ERP va creste performanta si va reimprospata experienta utilizatorului.

Asa cum noile modele de ferestre si aplicatii sunt mai eficiente astazi decat la momentul in care casa ta a fost construita, la fel este si tehnologia. Tehnologia evolueaza continuu: acum nu foarte multi ani nu ne-am fi imaginat fezabilitatea solutiilor implementate in cloud, telefoanele smart, adoptia tabletelor sau viteza cu care se dezvolta azi unele afaceri.

Pe partea de hardware, procesoarele sunt mai rapide, memoria RAM este mai ieftina si unitatile de stocare sunt mult mai diversificate. In plus, imbunatatirile de retea permit solutii implementate la distanta (cloud / Azure, gazduit), eliminarea unei mari parti din responsabilitatea IT a organizatiilor. Pe partea de software, Windows si SQL sunt imbunatatite in mod regulat pentru a profita de avantajele acestor modificari la nivel de hardware si alte instrumente.

Daca inca utilizezi o solutie proiectata cu ani in urma, nu poti profita de multe dintre aceste schimbari de mai sus. Ca rezultat, aceasta va incepe sa fie „neproductiva”, in comparatie cu alte software-uri. Productivitatea va suferi datorita performantelor slabe ale software-ului actual, dar este, de asemenea, influentata si de reticenta crescuta a utilizatorilor de a angaja sistemul.

  1. Caracteristici

Actualizarea software-ului ERP aduce noi caracteristici si functionalitate.

Exista un mare trend acum – Internet of Things (IoT). In casa, acest lucru poate insemna ca frigiderul este in cele din urma in masura sa ofere liste de cumparaturi sau chiar poate plasa comenzi la magazinul alimentar. Astazi, aplicatiile permit deja incalzirea inteligenta si reglarea racirii, controlul iluminatului, monitorizarea plantelor si multe alte facilitati. Ca si imbunatatirile la domiciliu oferite de IoT, solutiile noi ERP ofera, de asemenea, caracteristici care nu sunt disponibile pentru versiunile anterioare.

Fiecare solutie ERP evolueaza pentru a ramane competitiva. Aceasta evolutie poate include uneori modificari pentru a profita de imbunatatirea infrastructurii sau poate oferi functionalitati noi si imbunatatite. Daca solutia este competitiva pe piata, poti fi mereu sigur ca upgrade-ul la cea mai noua versiune va face mai mult pentru afacerea ta decat daca doar ai profita de schimbarile tehnologice. Acesta va oferi, de asemenea, fluxuri de lucru simplificate, noi zone functionale si optiuni mai bune de interfata.

  1. Compatibilitati

Actualizarea ERP asigura ca eco-sistemul afacerii tale sa fie in armonie.

S-ar putea sa fi avut experienta de a fi inceput un proiect de casa si sa realizezi ca, la final, ea nu este conform „proiectului”. Noile reglementari nu inceteaza sa apara. La fel si versiunile de Windows pot intampina probleme semnificative de compatibilitate, daca o sa incerci sa continui sa rulezi programe mai vechi. Programele externe cu care solutia ERP comunica anterior nu mai pot fi in masura sa comunice, odata solutia actualizata.

Instrumentele de afaceri noi sunt introduse continuu si instrumentele mai vechi sunt in continua evolutie. Cateva exemple in acest sens includ telefoanele inteligente, tabletele, VOIP, magazinele web, integrarea cardului de credit, aplicatiile de afaceri Business Intelligence (BI), software de transport si Microsoft Office.

  1. Suportabilitate

Actualizarea solutiei detinute reduce costurile cu serviciul de suport.

Asa cum un instalator sau electrician este, de obicei, capabil sa lucreze cu (sau in jurul) instalatii depasite, furnizorul de soluții ERP este, de asemenea, de natura sa ofere sprijin pentru versiunile mai vechi ale software-ului. Dar, in acelasi timp, ca si acel instalator sau electrician, solutiile nu sunt la fel de eficiente in acest mediu invechit. Scenariul ar putea, de asemenea, continua cu faptul ca s-ar putea intampla ca distribuitorul sa nu mai ofere suport pentru acea versiune.

Daca ai versiunea 4.0 a unei soluții ERP din urma cu zece ani, iar versiunea curenta este versiunea 8.0, vei afla probabil ca partenerul tau, furnizor de ERP are un set limitat de resurse, legat de versiunea ta. Esti inca un client care plateste, astfel incat suportul va fi disponibil – doar ca devine mai rar si mai scump. Deoarece partenerul tau este ocupat de implementarea noilor solutii si dezvoltarea fluxurilor de lucru, a rezultatelor si a configuratiilor in moduri diferite si interesante, el va avea mai putine resurse disponibile pentru versiunea ta mai veche. O versiune curenta iti va da ocazia sa observi de multe ori ca partenerului tau ii este mai usor sa introduca avantaje suplimentare (micro-solutii personalizate, rapoarte, etc …), imposibil de realizat in versiuni mai vechi ale solutiei.

Sa astepti prea mult timp upgradarea sistemului ERP s-ar putea dovedi o alegere mai costisitoare.

Un upgrade poate fi un efort costisitor si, desigur, necesita o nevoie care sa justifice investitia. In timp ce un upgrade la fiecare noua versiune ERP nu este necesar si poate fi uneori prea costisitor fata de nevoile afacerii, sa ramai la un sistem vechi mai mult de cinci ani (sau chiar sa-i depasesti), poate, in cele din urma, sa se dovedeasca a fi o alegere mai scumpa.Daca vrei sa afli mai multe despre solutiile ERP, te rog sa completezi formularul de mai jos sau sa ne scrii la contact@erpadviser.ro.