De ce ai nevoie de o solutie ERP?

Planificarea Resurselor Intreprinderii (Enterprise Resource Planning) exista de mai multe decenii atat ca strategie cat si ca software menit sa ajute companiile cu productie, distributie, transport si alte domenii. Solutiile ERP nu sunt straine pentru multe dintre companiile din piata, unele folosindu-le cu eficienta ridicata pentru mai multi ani.

Desigur, companiile nu pot continua sa foloseasca aceeasi solutie ERP pe termen nelimitat. In timp ce durata de viata a acestor platforme se poate intinde pe mai multi ani, fiecare dintre ele va trebui, in cele din urma, sa fie inlocuita. OrganizaČ›iile care au ajuns la sfarsitul duratei de folosinta utila a solutiei lor actuale, precum si intreprinderile mai mici sau noi, care nu au folosit astfel de sisteme inainte – trebuie sa fie constiente de momentul cand este necesara inlocuirea sau upgradarea acestora.

Deficientele inregistrate in mai multe arii operationale pot indica nevoia pentru un sistem ERP nou, mai modern. Iata cateva aspecte carora factorii de decizie ar trebui sa le acorde o atentie deosebita:

Timp pierdut cu procesele manuale
Cu exceptia companiilor multinationale mari, mai avansate din punct de vedere tehnologic, automatizarea completa si totala a proceselor de afaceri nu este o optiune realista. Cu toate acestea, exista multe domenii in care chiar si cele mai mici magazine de fabrica pot beneficia de eliminarea activitatilor manuale excesive sau inutile. O astfel de abordare economiseste timp si permite angajatilor sa se concentreze mai bine asupra sarcinilor lor decat sa se asigure ca au scris numarul de lot corect sau sa urmareasca corect toate resursele utilizate intr-o anumita ordine. Solutia ERP nu inlesneste doar acest tip de urmarire al resurselor, intr-un anumit moment si ajuta la standardizarea lor, dar ea se asigura si ca procesul de colectare a datelor ramane consecvent si corect. Acest lucru ramane valabil indiferent cand sau unde angajatii trebuie sa acceseze informatiile.

Aceste activitati nu sunt singurele operațiuni de afaceri ce pot beneficia de o reducere a muncii manuale, repetitive. Cu ajutorul abilitatilor unei solutii software ERP moderne de a avea efecte in aproape toate ariile activitatii unei companii, multe alte departamente vor beneficia, de asemenea. Angajatii departamentelor de contabilitate si administrativ se pot baza pe aceleasi date pentru a avea o imagine de ansamblu mai buna si a realiza previziuni cat mai realiste.

Probleme de compatibilitate de software
O solutie ERP, care este implementata si intretinuta in mod corect ofera o durata de viata lunga pentru compania respectiva. Cu toate acestea, fiecare sistem trebuie, in cele din urma, sa fie inlocuit, indiferent cat de eficient este. Suportul pentru sistem si natura schimbatoare a echipamentelor hardware face ca mentinerea unei astfel de platforme sa fie dificila pe termen lung.

Exista o multime de probleme care pot aparea. Devine dificil si apoi imposibil din punct de vedere functional sa integrezi o noua linie de business sau echipamente noi. Noile servere si statii de lucru trebuie sa mentina sistemul vechi functional. In multe privinte, un sistem ERP vechi genereaza mai multe probleme decat merita. La fel cum procesele manuale atenueaza eficienta unui astfel de software, tot asa intervin probleme de compatibilitate care incet, dar sigur, apar in timp.

Cei mai multi nu doresc sa schimbe sistemele lor curente prea devreme si asta din prudenta. Cu toate acestea, odata ce problemele de mai sus incep sa devina mai frecvente, procesul de productie si rentabilitatea vor incepe sa sufere. Dezvoltarea unui plan de actiune si stabilirea unui buget pentru un nou sistem ERP in timp ce sistemul vechi este inca folosit la un nivel rezonabil este, de asemenea, o abordare eficienta a acestei probleme. In plus, companiile pot cauta ajutorul unui partener ERP cu experienta pentru planificarea tranzitiei si a stabili o strategie inainte ca problemele sa inceapa sa apara.Daca vrei sa afli mai multe despre solutiile ERP, te rog sa completezi formularul de mai jos sau sa ne scrii la contact@erpadviser.ro.