Cloud versus On-premise versus Cloud hibrid. Mituri si realitati

Ati inceput sa va ganditi la mutarea in cloud? Va imaginati deja cum ar arata o solutie potrivita sau un scenariu de deployment pentru compania in care va desfasurati activitatea? Cum ar putea fi migrate aplicatiile existente? Cum ar putea fi acestea modernizate? Sunteti deja partial in cloud (adica beneficiati de o infrastructura hibrida)? V-ati mutat deja cu totul in cloud?

Daca va regasiti in macar una din intrebarile de mai sus, s-ar putea sa considerati interesant ce urmeaza.

Mituri urbane despre cloud versus on-premise.

Mitul nr.1: Cloud-ul (public) nu este sigur. E mai sigur sa ne tinem datele in propria infrastructura, la sediul firmei sau in datacenter-ul care ne gazduieste serverele.

Realitatea: Studii recente arata ca cele mai multe organizatii nu stiu cu precizie cat de sigura (sau nesigura) este propria infrastructura. Timpul mediu dupa care este detectata o bresa de securitate este de 205 zile. „Sentimentul” ca „totul este in regula” in propria ograda poate ca nu reflecta exact realitatea.

Furnizorii de cloud au cheltuit resurse enorme pentru a se asigura ca platformele lor indeplinesc cele mai inalte cerinte de securitate. Au stabilit protocoale si au instalat aplicatii pentru detectie, monitorizare si protectie pe care majoritatea organizatiilor nu si le permit sau a caror intretinere si utilizare ar fi o povara prea mare. Iar rezultatele se vad. Un studiu arata ca sistemele on-premise au fost atacate de doua ori mai mult decat platformele bazate pe cloud. Exista o presiune permanenta asupra furnizorilor de cloud care ii face sa fie in acord cu cele mai inalte standarde de securitate, fie ca vorbim de PCI-DSS sau de ISO/IEC 27017. Concluzia ar fi ca, desi ingrijorarile legate de securitate sunt puse de multe ori in balanta de catre companiile ce iau in calcul mutarea in cloud, aceste temeri nu reflecta realitatea platformelor moderne de cloud. Multi specialisti considera la ora actuala ca o arhitectura cloud bine implementata este mai sigura, de cele mai multe ori chiar mult mai sigura, decat o implementare on-premise a aceleiasi arhitecturi.

Mitul nr. 2: Sa asteptam pana ce cloud-ul este gata (sa asteptam versiunea 2.0). Cu ani buni in urma era de bun simt sa nu instalam o versiune noua de software imediat ce a fost lansata. Multe companii mari nu upgradau la urmatoarea versiune de Windows decat dupa aparitia primului service pack; multe firme nu se atingeau de baza de date Oracle decat dupa 2-3 point release-uri. Aceasta mentalitate se propaga firesc si in viziunea companiilor asupra cloud-ului. Vazut ca un fenomen relativ recent, acesta este privit ca un fel de poligon de testare, in care numai cei mai aventurosi (a se citi „early adopters”) se arunca cu capul inainte.

Realitatea: Cloud-ul este gata ACUM. Cloud-ul nu este atat de nou pe cat se crede. Putem spune cu mana pe inima ca suntem deja la versiunea 3 sau 4. Intre timp, acesta a devenit principalul mediu in care ruleaza aplicatiile unor mari companii. Da, mari companii din toate domeniile, nu doar firmele mici, isi muta business-ul in cloud chiar mai repede decat analistii din domeniu se asteptau. Nu asistam la inceputul unei tendinte, asistam mai degraba la un tsunami. Exista deja solutii de business de prim rang care ruleaza in cloud-uri publice, hibride sau private si care raspund unor cerinte cat se poate de variate. Un studiu IBM arata ca cheltuielile pe serviciile de cloud privat si hibrid cresc cu 45% pe an. CISCO ne spune ca peste 3 ani, 83% din traficul de date din datacentere va fi in cloud.

Mitul nr. 3: Putem beneficia de avantajele cloud-ului si la noi „acasa”. Multe companii, beneficiind de resurse si personal calificat, cred ca pot duplica in-house tot ce este disponibil in cloud. Aceste companii sunt intr-o constanta extindere si intretinere a infrastructurii interne, de cele mai multe ori cu personal redus, colectand servere si alte echipamente pe care trebuie sa le integreze si sa le pastreze un numar de ani pentru a justifica costurile de achizitie. Aceste sisteme costa din ce in ce mai mult pentru a fi mentinute in functiune, dar, hei, la ce ne mai trebuie cloud, nu-i asa?

Realitatea: Nu ne putem permite sa mentinem o infrastructura la acelasi nivel de performanta, redundanta, disponibilitate si securitate ca o platforma cloud. Foarte putine companii sunt capabile sa asigure intern un mediu atat de avansat, datorita costului prohibitiv, nu numai al echipamentelor, dar si a resurselor umane cu expertiza tehnica necesara. Cloud-ul este un exemplu tipic din acest punct de vedere a ceea ce se cheama „economy of scale”.

Mitul nr. 4: Cloud-ul nu e complicat. Multi provideri de cloud il prezinta ca pe ceva extrem de simplu: Iti faci bagajele si te muti in cloud. Apesi un buton si gata, esti in cloud… Ce poate fi mai simplu de atat?

Realitatea: Cloud-ul este un mediu cat se poate de specializat. Nu este intotdeauna o solutie la cheie, ai nevoie de specialisti care sa te ghideze, sa analizeze necesitatile tale si sa iti ofere raspuns la urmatoarele intrebari: Trebuie sa muti totul intr-un cloud public? Exista avantaje daca vrei sa folosesti un cloud privat? Poate ca o solutie hibrida ar fi optima? Daca da, unde tragem linia care va separa cloud-ul public de cel privat?

Mitul nr. 5: In cloud nu mai detinem controlul. Nu stim exact unde ne sunt stocate datele, nu avem acces direct pe serverele care ruleaza aplicatiile noastre.

Realitatea este ca avem tot controlul de care avem nevoie. Platformele moderne de cloud asigura un nivel de control cat se poate de sofisticat. Tool-urile de analiza si monitorizare sunt la inaltime, asigurand administratorilor mai mult control chiar decat se intalneste, in general, in mediile on-premise. Adevarul este ca o companie cu suficiente resurse interne (in teorie) ar face mai bine sa isi concentreze atentia in utilizarea acestora pentru activitati cu valoare mai ridicata, lasand operatiunile de mentenanta de nivel mai scazut in seama cloud-ului.

Cloud-ul hibrid si aplicatiile lui.

Ce NU inseamna cloud hibrid:

–          Colocare cu provideri multipli

–          Aplicatii separate ruland in mai multe cloud-uri publice

–          Infrastructura de tip cloud dar care nu poate interopera cu alte infrastructuri

Daca inca va mai intrebati ce inseamna, iata raspunsul: un serviciu de cloud integrat ce utilizeaza atat cloud-uri publice cat si private pentru a efectua diverse functii in cadrul aceleiasi organizatii.

CIO Magazine numea recent lipsa de expertiza drept cea mai mare provocare pentru cloud-ul hibrid. Desi arhitecturile de cloud sunt extrem de flexibile, asta nu inseamna neaparat si ca sunt simple sau evidente. Marii furnizori de solutii de cloud ințeleg acest lucru si solutiile hibride propuse de ei, beneficiaza de toate avantajele cloud-ului, tinand seama totodata de componentele on-site care intra in aceasta ecuatie.

Un exemplu practic de aplicatie destinata sa functioneze native intr-un cloud hibrid este solutia de business (ERP) Dynamics 365 for Operations (cunoscuta in versiunile anterioare drept Microsoft Dynamics AX). Lansata anul trecut ca o solutie pura de cloud (Software-as-a-Service), din vara lui 2017 va fi disponibila si on-premises, dar si intr-o configuratie inedita, hibrida.

Iata cele 3 optiuni de deployment care vor fi disponibile pentru Dynamics 365 for Operations:

–          Cloud (mediu complet ERP in Microsoft managed cloud, include High Availability / Disaster Recovery, medii sandbox, lifecycle management, etc.);

–          Cloud+Edge (fiecare componenta on-premise ruleaza local ceea ce se cheama „My Workplace”, in timp ce componenta de cloud asigura o viziune unitara asupra tuturor componentelor (agregare a datelor), plus PowerBI, Machine Learning si alte tehnologii Microsoft, incluzand si partea de failover.

–          Local business data (on-premise, cu posibilitate de migrare catre hibrid sau cloud)

Acest model hibrid (Cloud+Edge) se dezvolta (scale out) prin federalizarea nodurilor on-premise (My Workplaces) catre o vedere Enterprise unitara in cloud, ceea ce constituie la ora actuala o premiera pentru astfel de aplicatii.

Concluzii.

Nu cu multa vreme in urma, virtualizarea transforma IT-ul, aducand beneficii de exceptie cum ar fi mai buna utilizare a hardware-ului, rapiditatea cu care serverele erau puse in functiune sau eliminate, flexibilitatea extraordinara, definitorie pentru orice arhitectura moderna.

Astazi, pe baza fundatiei cladita de virtualizare, are loc o transformare la fel de importanta: cloud-ul si, in primul rand, cloud-ul hibrid sunt ceea ce se cheama „the next big thing”.

Surse: MSDynamicsWorld.com (https://msdynamicsworld.com), Microsoft Azure (https://azure.microsoft.com/en-us/), Microsoft Dynamics 365 for Operations (https://www.microsoft.com/en-us/dynamics365/operations), XAPT (http://www.xapt.ro/solutii/erp/microsoft-dynamics-ax.html).Daca vrei sa afli mai multe despre solutiile ERP, te rog sa completezi formularul de mai jos sau sa ne scrii la contact@erpadviser.ro.