Avantajul de a lucra cu consultanti cu experienta

Multe companii au realizat ca iesirea din criza economica trebuie exploatata prin continuarea investitiilor, una de baza fiind si sistemele de tip ERP.

Despre calitatile necesare si provocarile la care trebuie sa raspunda un bun consultant vorbim in continuare.

1.       Sa incepem cu inceputul: de ce consultant?

Primul contact cu XAPT Solutions a fost in cadrul unui proiect de implementare la compania la care lucram (care a constituit, de altfel, primul proiect de Microsoft Dynamics AX din Romania). Datorita faptului ca relatia de colaborare a decurs bine, mi s-a oferit oportunitatea de a lucra ca si consultant in echipa implementatorului. Mi s-a parut ceva nou si interesant si am acceptat propunerea. Astfel, am devenit angajat XAPT, azi cu o experienta de peste 10 ani in domeniul consultantei pe Microsoft Dynamics AX in domeniul productiei.

Si ca sa revin la intrebare, nu a fost ceva premeditat, nu a fost ceva ce mi-am dorit si am obtinut ci mai degraba o oportunitate de care am profitat. Si bine am facut. Dupa atatia ani in domeniu inca imi place ceea ce fac, este o provocare continua.

2.      Vorbiti-ne putin despre inceputurile dvs. in cadrul XAPT Solutions.

Avand in vedere ca am venit cu un bagaj mare de cunostinte practice din productie, am sarit peste clasica perioada de training. Ne-am bazat, in principal, pe experienta mea (peste 20 ani in productie). Am fost implicata direct intr-un prim proiect. Am invatat din mers. Acea perioada mi-e foarte clara si acum. De mentionat ar mai fi si faptul ca inceputurile mele au coincis si cu lansarea unei versiuni noi a solutiei – Microsoft Dynamics AX 4.0 – ceea ce a constituit un avantaj pentru mine.

3.      Sunt diferente intre consultantul de acum 10 ani si cel de acum?

La momentul la care eu m-am angajat am avut norocul sa lucrez intr-o echipa cu oameni cu experienta in solutiile de business. Referindu-ma la modul general, consultantii de atunci, aveau si o experienta practica, ceea ce poate constitui un avantaj. Juniorii din ziua de azi vin direct de pe bancile scolii. Sunt diferente, in mod cert. Sunt avantaje care deriva din insesi trasaturile noii generatii – vin cu o noua viziune, o noua abordare.  Intotdeauna va fi nevoie de input nou din partea tinerilor. Alaturat experientei, pot aduce rezultate benefice atat pentru noi cat si pentru client, evident.

4.      Dar potentialul utilizator al solutiei ERP de acum 10 ani este diferit de cel din 2016?

Daca intre noi, consultantii, sunt diferente, cu siguranta ca si la nivel de useri se remarca schimbari. Fiindca in esenta, vorbim despre oameni. Si despre mediul de business. Astfel, userii vor urma modelul de business al afacerilor companiilor în care lucrează. Model care nu mai este acelasi.

Utilizatorii de acum sunt mai abili si mai putin reticenti la schimbare. Conteaza foarte mult omul, in cele din urma. Ca oriunde, sunt oameni si oameni, evident sunt si useri si useri. Ce se pastreaza in continuare, insa, este nevoia de rabdare si abilitatea de a interactiona cu oamenii din partea consultantilor.

5.      Care sunt cele mai frecvente intrebari care vi se pun in proiecte?

In cadrul numeroaselor sesiuni de training pe care le sustinem, ni se adreseaza foarte multe intrebari. In mod cert exista cateva comune. As putea spune ca acestea se nasc chiar din temerile userilor. De exemplu, poate cea mai intalnita ar fi „si cine o sa faca asta in AX?”. Este o intrebare pusa de catre cei care sunt inca reticenti la schimbarea care are loc sau pur si simplu care reiese dintr-o comunicare interna realizata nu tocmai asa cum trebuie.

In a doua categorie, la cele mai frecvente intrebari intalnite in proiecte, as aminti cele legate de experienta solutiei – „s-a mai implementat undeva solutia?” – sau cele mai practice, de genul „daca are AX un raport sau altul de care avem nevoie”. Intrebarile sunt legate, in general, de fluxuri si de potentialul solutiei.

In cazul in care, userii fac trecerea de la utilizarea unei aplicatii la o alta, au tendinta sa faca comparative intre cele doua sisteme. Ca atare, multe intrebari sunt legate de acest proces.

6.      Dar cele mai incomode intrebari?

Cred ca mai intai ar trebui sa clarificam ce intelegem prin „incomod”. Eu as defini o asemenea intrebare ca una al carei raspuns induce o stare inconfortabila pentru ambii interlocutori. Si aici as exemplifica cu cea mai intalnita situatie – sesiunile de training sunt exemplificate cu ajutorul unei baze de date Microsoft, adica una generala, si nu una customizata. In momentul in care userii o vad se naste si prima dilemma – „de ce nu sunt datele si produsele noastre aici?”. O data explicata metodologia, insa, se intelege procedura si se merge mai departe.

Mai mentionez aici si o alta intrebare legata de o comunicare deficitara la nivel intern – „ce caut eu aici?”. Ca atare, se genereaza stari de frustrare si nervozitate care, intr-un final, sunt total lipsite de eficienta in procesul de training.

Fiecare etapa a unui proces de implementare are importanta ei. Realizarea/ respectarea ei are repercusiuni asupra celor ce urmeaza. De aceea, experienta unui consultant are un rol major in obtinerea unui proiect viabil, la finalul procesului de implementare.

7.       Care sunt cele mai importante intrebari de pus unui consultant?

In general, fiecare user formuleaza intrebari din aria lui functionala. Evident, cele mai potrivite si eficace intrebari sunt cele care se si pun, de altfel, legate de activitatile ce urmeaza sa le desfasoare. Tot ca si o concluzie, ei sunt foarte atenti la prezentari, sunt dornici sa invete, isi noteaza informatiile furnizate.

Ba chiar mai mult, am intalnit si cazuri cand ei testeaza consultantul, sa vada daca raspunsul este acelasi.

8.      Cum abordaţi clientii dificili? Banuiesc ca ati avut si asemenea cazuri.

Din punctul meu de vedere, al consultantului, nu exista clienti dificili. Abordarea clientilor trebuie facuta la fel, si anume cu respect. Ceea ce putem numi la un moment dat „dificil” poate fi un user caruia nu i s-a explicat, care nu a inteles sau este nemultumit de ceva anume. Eu, personal, nu am avut ocazia sa lucrez cu astfel de persoane.

Pot spune insa ca regulile sunt aceleasi: comunicarea este foarte importanta. Trebuie sa fii profesionist – sa stii despre ce vorbesti si sa le vorbesti pe intelesul lor. Sa ii provoci/ motivezi sa puna intrebari pana cand inteleg. Sa nu plece din acel training pana cand nu au epuizat toate nelamuririle lor. Iar consultantul sa le explice pana cand inteleg.

9.      Care este relatia ideala dintre un consultant si un user?

Asa cum spuneam, aceasta relatie trebuie sa se bazeze pe respect. Reciproc. In fine, ar trebui sa porneasca de la asta, si, in continuare, sa se ajunga undeva la mijloc: intre o legatura de prietenie si o conexiune rece. Trebuie gasita o cale de mijloc, astfel incat sa ii aduci suficient de aproape pentru a pune toate intrebarile pe care le au dar in acelasi timp sa fii si ferm. O altfel de relatie nu este avantajoasa pentru niciuna dintre parti.

10.   Intr-un final, care parte a carierei v-a placut mai mult? Cea de user sau cea de consultant?

Pe parcursul implicarii mele in procesul de implementare, inainte de face parte din echipa XAPT, am fost key user. Eu am invatat alti colegi, am interogat sistemul cu privire la anumite date/ rapoarte. Partea de comunicare este mai atragatoare, insa nu si cea mai confortabila. Pentru un consultant, sunt provocari in permanenta, sunt proiecte/ modele de business/ locatii/ companii noi.

Cu siguranta, daca ar trebui s-o iau de la capat, as alege din nou consultanta.Daca vrei sa afli mai multe despre solutiile ERP, te rog sa completezi formularul de mai jos sau sa ne scrii la contact@erpadviser.ro.